Épület felújítás

Épület felújítás

Életünk nagy részét valamilyen épületben töltjük. Legyen ez lakás, iroda, műhely vagy egyéb, elvárható igény, hogy az adott funkciónak megfelelően egészséges, tiszta, komfortos, stb…, legyen.
Nagyon sok épületnél előfordulnak nedvesedési, és ezzel összefüggően penészesedési és/vagy sókivirágzásos (köznyelven salétromos) problémák.
Ezek elsősorban régi épületek esetén fordulnak elő talajvíz-felszívódás következtében. Egykor még egyáltalán nem volt vízszigetelés, vagy a későbbi időkben nem megfelelő vízszigetelésű anyagot alkalmaztak, vagy a régi anyagok egy része nem bizonyult időtállónak, vagy egyszerűen kivitelezési hiba következménye.
De előfordulhat nedvesedés az ú.n. hőhidas szerkezetek esetén, vagy akár a nem megfelelő hőszigetelő képességű falazatok esetén is.
Sok esetben az „izzadási”, nedvesedési és penészesedési problémák az épületek felújítása után jelentkeznek. Ez nagyon gyakran előfordul nyílászárók cseréje után, de több esetben külső hőszigetelés elkészülte után is megkerestek bennünket nedvesedési, penészesedési problémákkal, arra hivatkozva, hogy korábban ezeket a jelenségeket nem tapasztalták.
Ezen problémák okainak kiderítése szinte minden esetben egyedi vizsgálatot igényel, de a tapasztalatokat összefoglalva általánosságban kijelenthetjük, hogy a hibák döntően a következőkre vezethetőek vissza:

  1. Nem történik előzetes felmérés, hogy a tervezett felújítások milyen mértékben változtatják meg az épületek, épületszerkezetek épületfizikai paramétereit. Esetenként hőszigetelési számítás még készül (sokszor még ez sem), de a páratechnikai ellenőrző számításokról a legtöbb esetben elfeledkeznek!
  2. Sablonmegoldásokat javasolnak a tervezők és a kivitelezők (persze mint minden esetben itt is tisztelet a lelkiismeretes kivételeknek), nem vizsgálva a lakók szokásait, az épület külső és belső nedvességterheléseit, stb…

A nedves felületeken már néhány nap után is megtelepedhetnek a levegőben mindenütt jelen levő penészgombák, amelyek azután, hogy elszaporodnak, az esztétikai problémák mellett súlyos egészségügyi problémákat is okozhatnak.
Sajnálatos tény, de egyre több a kimondottan penészallergiás személy, főleg a gyerekek körében, és súlyosabb esetben komoly tüdőmegbetegedéseket is okozhatnak ezek a penészfoltok. Továbbá a dohos, büdös szag sem eredményez örömteli tartózkodást az adott épületben.
A talajvíz felszívódásának következményei, a sókivirágzásos (salétromos) foltok . Ezek az esztétikai problémákon kívül az épületszerkezetek lassú, de folyamatos roncsolódását is eredményezik.

Gyakorló szakemberek előtt nem ismeretlen az a probléma sem, hogy vadonatúj lakások esetén is nagyon gyakran előfordul a penészesedés. Ennek okai is közismertek.

A páralecsapódási problémákra általában megfelelő megoldás a szakszerűen megtervezett és kivitelezett külső oldali hőszigetelés, amely épületfizikai szempontból korrekt műszaki megoldás. De gyakran előfordul, hogy nem lehet kívülről hőszigetelni. Ez előfordulhat műemléki épület esetén, vagy az adott utcasor képének megváltoztatása sem lehetséges, de gyakran előfordul, hogy többlakásos épületek esetén a lakók nem tudnak egyezségre jutni.
Köztudott, hogy a belső oldali hőszigetelést a szakemberek többsége nem javasolja, pont a páralecsapódási problémák fokozódása miatt. De most már ennek a problémának a megoldására is kifejlesztettek egy alkalmas anyagot, amellyel az épületszerkezetek  belső oldalán is lehet épületfizikai problémák nélkül hőszigetelni!

A fenti problémákra jelentenek korrekt és tartós műszaki megoldást a PROMASIL-1000P és PROMASIL-1000P plus (régebbi nevén PROMATECT-MC, még régebbi nevén MASTERCLIMA) termékek.

A fenti termékek magyarországi Rendszergazdája és Importőre az ERAMIS Kft.

A rendszer fő előnyei:
– helyi problémákat is meg lehet oldani, nem szükséges a teljes falfelület felújítása. Pl. födém alatti vagy falsarkoknál jelentkező hőhidak, bizonyos magasságig felszívódó talajnedvesség, stb…
– házilagosan is kivitelezhető (a beépítési útmutató előírásait betartva).
– rövid idő alatt elkészíthető. Nem kell várni a száradással. Azonnal használatba vehető. (2 fő kb.20-25 m2 felületet festéssel együtt 2-3munkanap alatt elkészít.)
– a penészesedés megszűnését nem csak azzal oldja meg, hogy a felülete száraz marad, (amelyen köztudottan nem tudnak megtapadni a levegőben jelenlevő penészgombák spórái), hanem az anyaga miatt is, amely 10-11-es pH értékű, azaz erősen lúgos kémhatású, és emiatt eleve és tartósan elpusztítja a penészgombákat!
– hőszigetelő képessége miatt a belső falfelület hőmérsékletét emeli, ezáltal nem csak energiát takaríthatunk meg, hanem a komfortérzetet is javítja.
– a falakból elvont nedvesség kipárologtatása a belső tér relatív páratartalmától függően változik ezáltal a komfortérzet ezen paramétere is kedvezően változik.   De ha úgy alakul, m2-enként több mint 20 liter vizet is tud tárolni magában!

Szolgáltatás

Térítés ellenében vállaljuk épületek helyszíni vizsgálatát, amely a nedvesedés mértékének műszeres ellenőrzéséből áll, és/vagy falminták laboratóriumi vizsgálatát, amely a nedvességtartalom és a különböző sók mennyiségének meghatározásából áll.

A mennyiben további információkra van szüksége, várjuk jelentkezését.

Nézze meg képgalériánkat.     →

Smudla Mihály
ügyvezető

Kapcsolódó anyagok

A régebbi PROMATECT-MC néven kiadott műszaki tájékoztató (prospektus) fordítása.
Beépítési útmutató→